SURe contacts

SURe contacts
Write to the MANAGEMENT sinaranukaycondominium@gmail.com

Sunday, February 21, 2010

Ops Lalang dik oi Lalang


* lokasi sebenar - gaung di sudut tepi tempat basuh keretaPokok Lalang merupakan sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia. Pokok ini juga terdapat di negara-negara tropika dan kawasan serdahana lain termasuk ASEAN. Nama botani pokok Keladan adalah Imperata cylindrica.


Lalang merupakan sejenis tumbuhan yang dianggap rumpai. Lalang mudah membiak melalui benih yang ditiup angin, melalui keratan rozobium atau akarnya.


Bagaimanapun lalang mempunyai kepentingan tertentu. Lalang merupakan sejenis pokok perintis yang akan mengkoloni tanah yang diterangkan dari pokok lain dengan pantas. Ini membantu kerana hakisan tanah akan terhalang. Tanah dan galian yang terdedah akibat kehilangan tumbuhan penutup bumi yang asal dapat dikekalkan oleh lalang yang menghalang hujan lebat menghanyutkan ia ketempat lain.


Dengan itu lalang dapat membantu mengurangkan hakisan tanah dan pada masa yang sama lalang membantu mengekalkan kesuburan tanah.


Mungkin sebab itu lah lalang-lalang di Sinaran Ukay tak di potong.
1 comment:

  1. jmb - boleh tolong tambah tanaman lain tak selain lalang. kasi tanam serai pun bagus senang bini aku nak masak rendang. tanam daun pandan pun bagus gak senang bini aku nak buat kuih.

    ReplyDelete